Ako si vybrať plemeno psa?

Rozhodnutie zaobstarať si zvieracieho parťáka je mimoriadnym životným okamihom. A tiež veľkým krokom. Psí spoločník do ľudských životov prináša radosť, lásku a dobrodružstvo. S tým je ale spojená aj veľká zodpovednosť všetkých psíčkarov venovať zvieraťu dostatočnú starostlivosť a starať sa o jeho zdravie. Kľúčovým prvkom pri začiatkoch tejto cesty je preto správny výber vhodného plemena.

Fitmin - kavalir king charles spanel

História psích plemien siaha tisíce rokov späť. Mnohé z nich majú svoj pôvod v konkrétnych krajinách alebo regiónoch a ich vývoj bol ovplyvnený špecifickými ľudskými potrebami. Niektorí psi tak boli historicky trénovaní napríklad pre lov zveri, iní naopak ako ochrancovia stád.

Prvý bod: Životný štýl chovateľa

Úplne najzásadnejším bodom, ktorý treba zvážiť, je životný štýl chovateľa. Veľmi zodpovedne by sme si tak mali odpovedať na otázky typu:

  • Som aktívny športovec?
  • Trávim čas rád vonku alebo som skôr kaviarenský povaľač?
  • Som veľa v práci a bude pes celý deň sám doma? Pohybujem sa medzi deťmi?

Tieto otázky vám pomôžu určiť, či by mal váš pes byť energickým spoločníkom pre outdoorové aktivity, alebo skôr pokojným a oddaným parťákom, ktorý si s vami užije prechádzku parkom, ale aj domáce leňošenie na gauči.

Pre športovcov sú ideálne psy s vysokou fyzickou kondíciou a ochotou cvičiť. Border kólia, austrálsky ovčiak alebo vizsla (maďarský stavač) sú perfektné plemená pre aktívny život. Typicky border kólia excelujú v agility alebo behaní, v canicrosse alebo coursingu sú potom absolútnymi špičkami Európske saňové psy.

Pre tých, ktorí naopak preferujú pokoj a hľadajú spoločníka k odpočinku a maznaniu, sú ideálnymi kandidátmi menšie plemená ako Shih Tzu, mops, cavalier king charles španiel, francúzsky buldoček alebo čivava. Tieto plemená majú často nižšiu energetickú úroveň a sú spokojní s kratšími prechádzkami a následnou relaxáciou v objatí svojho majiteľa.

Fitmin - labrador se mazli

Druhý bod: Deti

Pre rodiny s deťmi sú ideálne plemená, ktoré sú priateľské, trpezlivé a majú predpoklad pre dobrý vzťah s deťmi. Typickými príkladmi sú king charles španiel alebo zlatý a labradorský retriever, pre aktívne rodiny prípadne aj austrálski ovčiaci. Tieto plemená sú známe svojou láskavosťou, sú veselí, milí a schopní s deťmi veľmi dobre vychádzať. Do rodinného prostredia a životného štýlu tiež dobre zapadne bígel. Toho budú nielen deti milovať najmä pre jeho veselý temperament.

Tretí bod: Priestor a čas

Ďalšími bodmi, nad ktorými by ste sa mali zamyslieť, sú čas a životné zázemie. Konkrétne teda, či žijete vo veľkom alebo malom byte, či máte dom so záhradou alebo či budete schopní so psíkom každý deň chodiť na dvojhodinové prechádzky, navštevovať s ním cvičák a cez víkendy s ním treba vyjsť za mesto do lesov alebo hôr, aby sa poriadne vy a spoznal aj iné prostredia. Napríklad švajčiarski ovčiaci sú síce veľké psy, ale ak im zaistíte dostatočné vybitie vonku na prechádzkach a zamestnáte aj ich hlavu (napríklad výcvikom alebo hlavolamami), bude mu dobre aj v byte.

Fitmin - labrador doma

„Dôkladne zvážte aj ďalšie faktory, ako je veľkosť bytu alebo domu, prítomnosť alergií, ochota venovať sa výcviku, starostlivosti o srsť a samozrejme aj individuálny temperament a charakter daného plemena. Každý pes je jedinečný, a preto je dôležité nájsť takého maznáčika, ktorý bude najlepšie zodpovedať potrebám a životnému štýlu majiteľa“, zdôrazňuje Tereza Kaniová, trénerka psov a ambasádorka značky Fitmin. Dodáva tiež, že obstaranie psa je skutočným záväzkom, ktorý je potrebné veľmi starostlivo zvážiť. Zvieratá sú našimi najvernejšími spoločníkmi, preto je dôležité im zaistiť šťastný a zdravý život.

PREJST DO E-SHOPU