Zloženie krmív Fitmin a benefity jednotlivých zložiek

Psy a mačky sú najčastejšími domácimi miláčikmi a vždy pre nich chceme to najlepšie. Okrem času a pozornosti, ktoré im venujeme, musíme myslieť aj na vyváženú stravu a jedálniček. Ako sa v ingredienciách a trendy surovinách vyznať poradí výživová expertka Fitmin Denisa Kopecká a veterinárka a ambasádorka značky Kateřina Franková.

vyzivarka_Denca

Vyvážená strava je základom dlhého a zdravého života nielen u ľudí, ale aj domácich miláčikov. Pri kvalitných krmivách má každá použitá surovina a jej kvalita svoj význam. „Vyvážená strava je základom výživy akéhokoľvek organizmu a je dobré mať na pamäti, že každý má na výživu iné nároky. Rovnako ako u ľudí, v strave psov a mačiek nesmie chýbať zastúpenie základných živín, ktorými sú bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerály. Samozrejme v správnom pomere,“ opisuje výživová expertka Fitmin Denisa Kopecká. Trendom poslednej doby sú grain-free receptúry neobsahujúce obilniny. „Grain-free receptúry sú výbornou alternatívou pre jedincov, ktorí trpia potravinovou alergiou či intoleranciou na lepok,“ dodáva veterinárka a ambasádorka značky Fitmin Kateřina Franková.

blog_klistata4

Živočíšne suroviny

Živočíšna zložka hrá v krmivách pre mačky a psy nezastupiteľnú úlohu. Dostatočné zastúpenie a správny pomer týchto surovín zaistí, že zviera dostane všetko, čo jeho telo potrebuje. Základom, na ktorom väčšina krmív stojí, je čerstvé mäso. Jeho zastúpenie v jedálničku domácich maznáčikov je rovnako dôležité ako u ľudí. „Mäso je významným zdrojom bielkovín, fosfolipidov, vitamínov A, D a B, vápnika, fosforu, železa a ďalších minerálnych látok. Veľmi obľúbené sú aj vajcia. Tie je ale lepšie podávať zvieraťu tepelne spracované, najmä kvôli prevencii prenosu salmonely,“ vysvetľuje výživová expertka Fitmin.

zivocisne-suroviny

V poslednej dobe sa tiež teší veľkej obľube lososový olej. „Lososový olej obsahujúci omega 3 mastné kyseliny je nevyhnutný pre zdravý rast a vývoj zvieraťa. Navyše pôsobí protizápalovo, posilňuje cievny systém aj mozgovú činnosť, podporuje imunitný systém, zlepšuje kvalitu srsti, zvyšuje sústredenosť a výkonnosť zvieraťa,“ vymenováva benefity Kopecká.

Rastlinné suroviny

Zložky živočíšneho pôvodu by mali v strave dopĺňať tie rastlinné, ako sú najrôznejšie bylinky, ovocie, zelenina a ďalšie superpotraviny. „U rastlinných surovín je veľmi zásadné ich spracovanie, aby sme zachovali maximálny obsah živín. Ideálnym spôsobom spracovávania je extrúzia. Vďaka tej narúšame bunkový obal ingrediencií, a suroviny sú tak pre zviera lepšie stráviteľné,“ vysvetľuje veterinárka Katarína Franková.

rostlinne-produkty

Medzi najčastejšie používané obilniny patrí pšenica alebo kukurica predstavujúca výborný zdroj vlákniny, niektorých vitamínov a komplexných sacharidov. V prípade potravinových alergií či intolerancií majitelia psov a mačiek veľmi často siahajú po grain-free variantoch. „Obilniny v krmivách najčastejšie nahrádza ryže, prípadne zemiaky alebo strukoviny ako napríklad hrach. Na ten by si ale majitelia maznáčikov mali dávať pozor. Má síce nižší glykemický index, vďaka čomu je vhodný napríklad na redukciu váhy, na druhú stranu je ale v porovnaní s ryžou horšie stráviteľný,“ vysvetľuje Franková. Aj preto s Fitmin vo svojich receptúrach pracuje veľmi opatrne a poctivo stráži percentuálne zastúpenie v danom krmive.

Funkčné suroviny, bylinky, minerály a vitamíny

V neposlednom rade nesmieme zabudnúť ani na suroviny, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie našich štvornohých priateľov. Na našich miláčikov máme totiž najrôznejšie požiadavky. Športujeme s nimi, jazdíme na výstavy alebo sa v daždivých dňoch len maznáme s ich jemnými kožúškami. Funkčné suroviny sú tak zásadným doplnkom komplexných krmív. Radíme medzi ne napríklad prebiotiká podporujúce dobrý stav črevnej mikroflóry. Tá následne pozitívne ovplyvňuje nielen imunitný systém, ale aj odolnosť organizmu proti infekciám, hnačkám a iným zažívacím problémom.

funkcni-suroviny 

So svojimi miláčikmi veľmi často trávime čas aktívnym športom alebo aspoň prechádzkami. Pre čo najväčšiu odolnosť kĺbov sa tak krmivá veľmi často obohacujú špeciálnou kĺbovou výživou obsahujúcou najmä glukosamín a chondroitín. „Tieto zložky sú pre pohybový aparát úplne zásadné, a to najmä u veľkých a obrých plemien. Práve tie sú na problémy s kĺbmi, kvôli svojej váhe, veľkosti a celkovej telesnej konštitúcii, najviac náchylné,“ dopĺňa Kopecká.

ovoce-a-zelenina

Hitom posledných rokov sú superpotraviny ako napríklad chlorella, psyllium alebo huba Shiitake. Tie sú najčastejšie používané vďaka svojim detoxikačným účinkom alebo schopnosti regulovať množstvo cukru v krvi. „Rovnako ako u mäsa alebo rastlinných zložiek vo Fitmine kladieme dôraz nielen na kvalitu použitých surovín, ale aj na ich spracovanie. Pri funkčných zložkách krmív, ako sú bylinky alebo niektoré superpotraviny, používame najmä sušenie a extrúziu. Sme tak schopní umocniť ich pozitívne účinky. Vždy sa ale snažíme, aby si jednotlivé ingrediencie zachovávali čo najväčšie množstvo živín,“ opisuje expertka na výživu.

Libor_Sula_97_of_328

Pokiaľ hľadáte krmivo plné mäsa, prírodných surovín a najmodernejších prísad, ktoré navyše spĺňa aj tie najvyššie nároky na kvalitu, vyskúšajte superprémiový rad krmív Fitmin Purity pre mačky alebo Fitmin Purity pre psov. Krmivá obsahujú vysoký podiel čerstvého mäsa bez kostí, vďaka čomu nielen výborne chutia, ale tiež si uchovávajú svoje živiny. Vyberať môžete z niekoľkých mäsových variantov, v ponuke nechýbajú ani grain-free receptúry. Pokiaľ váš maznáčik preferuje mokrát krmivá, vyberať môžete z najrôznejších príchutí konzerv.

PREJST DO E-SHOPU