Sychravé obdobie plné chorôb. To sa nevyhýba ani psom a mačkám

Jeseň môže byť náročná nielen pre ľudí, ale aj domácich miláčikov. Dochádza k veľkým zmenám teplôt, vlhkosti aj dĺžky dňa, čo sú faktory ovplyvňujúce ľudský aj zvierací imunitný systém. Ktoré choroby najčastejšie postihujú našich miláčikov a ako ich pred nimi najlepšie chrániť?

Jesenné sychravé počasie neprospieva ani ľuďom, ani zvieratám. Daždivé dni a klesajúce teploty predznamenávajú nástup zimy a sú obdobím, kedy je organizmus veľmi náchylný k najrôznejším chorobám a prechladnutiu. Najčastejšie sa tak stretávame s respiračnými aj črevnými infekciami, pričom príznaky sa veľmi často podobajú tým ľudským.

Ochorenia dýchacích ciest, ako sú chrípka či prechladnutie sa veľmi často zamieňajú. Predovšetkým kvôli podobnosti ich symptómov. Jednoducho povedané, pri prechladnutí väčšinou neevidujeme ťažký priebeh, väčšinou sa pri prechladnutí dostaví kašeľ alebo výtok z nosa alebo z očí. Pokiaľ však nebudeme tieto príznaky riešiť, zarábame si na väčší problém. „Rovnako ako u ľudí nie je dobré niektoré prvé príznaky choroby ignorovať, ani u zvierat neodporúčame ich prehliadať. V niektorých prípadoch totiž môžu vyústiť až do zápalu pľúc. Ten je pre zvieratá veľmi nebezpečný,“ varuje veterinárka a ambasádorka Fitmin, Kateřina Franková.

„Niekedy môže byť zviera aj prakticky bezpríznakové. V takom prípade spoznáme, že sa niečo deje až z najrôznejších zmien správania, ako je napríklad nechutenstvo. Psy majú tendenciu svojmu pánovi ukázať, že sa im niečo deje a svojím spôsobom prosia o pomoc. Naopak mačky sa väčšinou schovávajú a nechcú byť rušené,“ dodáva Franková. Je preto dobré nebrať aj najmenšie varovné signály na ľahkú váhu, zviera dôkladne pozorovať a zbytočne neodkladať návštevu veterinára.

Prechladnutie u psov

Najrozšírenejším a najväčším strašiakom psíčkarov je v tomto jesennom období najmä vysoko nákazlivý kotercový kašeľ. Toto vírusové ochorenie dýchacích ciest sa prejavuje dráždivým kašľom spojeným s dýchavičnosťou a vykašliavaním hlienov. „Táto choroba sa prenáša priamym kontaktom s nakazeným jedincom. Často k nákaze dôjde napríklad cez kontaminované hračky alebo kvapôčkami pri kýchaní,“ vysvetľuje veterinárka. Zviera je možné proti kotercovému kašľu raz ročne očkovať. „Správnu diagnózu vždy nechajte na odborníkov,“ zdôrazňuje Franková. Apeluje, aby sa ľudia nesnažili miláčikov liečiť svojpomocne.

Vlhké počasie praje tiež kvasinkovým infekciám, osinám, kožným ochoreniam aj črevným chrípkam a chlpáčov často trápia aj bolesti kĺbov. Psy majú zároveň veľké sklony k depresií. Preto je dôležité najmä v nepriaznivom počasí, keď sa nemôžu vyblázniť vonku s ostatnými psami venovať im pozornosť, hrať sa s nimi, prípadne trénovať nové povely a triky. Tým sa pes nielen zabaví, ale aj mentálne unaví.

Mačacie ochorenia

U mačiek je chorobu veľmi zložité spoznať, dokážu totiž svoje trápenie veľmi dobre skrývať. Najčastejšie sa stretávajú s prechladnutím, z ktorého sa zvládnu vyliečiť relatívne rýchlo. Jedno z najbežnejších mačacích ochorení je tzv. mačacia nádcha, odborne nazývaná ako infekčný rhinotracheitis. Jedná sa o ochorenie horných dýchacích ciest, ktoré je veľmi často sprevádzané aj zápalom spojiviek. Ďalším príznakom, že s mačkou nie je niečo v poriadku patrí najmä strata chuti do jedla. V tejto chvíli by mal zodpovedný pán spozornieť a vydať sa na veterinu. „Ak vaša mačka prestala prijímať potravu, je pravdepodobné, že sa k chrípke či prechladnutiu pridala aj sekundárna bakteriálna infekcia, ktorú treba liečiť antibiotikami, prípadne aj antipyretikami, ak má mačka vysoké horúčky,“ vysvetľuje Franková. Mačka, ktorej organizmus bojuje proti chrípke sa nebude chcieť hrať, je apatická, kýcha, má výtok z očí a veľmi často zápal spojiviek. Najdôležitejšie je zaistenie tepla a dostatočnej hydratácie. S nevľúdnym počasím je spojené aj ochorenie močových ciest, na ktoré sú mačky náchylné.

Podzim zena kocka 2021_(480)_upravena_odsouhlasena

Kľúčom je včasná prevencia

Jesenné počasie dokáže potrápiť náhlymi dažďovými prehánkami a výrazným poklesom teplôt. „Počas náhlych výkyvov teplôt aj častých dažďových prehánok môžu zvieratá ľahko prechladnúť a tým sa stáva ich imunitný systém zraniteľnejší. Najviac sú ohrozené, rovnako ako u ľudí mláďatá a starší jedinci,“ vysvetľuje ambasádorka a dodáva: „Ak máte zviera celoročne vonku, je dobré mu na jeseň a zimu pripraviť teplé a suché miesto, kde sa môže zohriať. V prípade premoknutia zabezpečiť uschnutie tak, aby sme eliminovali možnosť výskytu chorôb či prechladnutia.“

Dbať na zdravie a obranyschopnosť môžeme celoročne, najmä pomocou správnej a kvalitnej stravy v ktorej nechýbajú okrem komplexných sacharidov, bielkovín a tukov aj vitamíny a minerály. V období, keď je to potrebné je možné zvierací organizmus ďalej podporiť aj vhodnými výživovými doplnkami. Takým príkladom je napríklad Fitmin Purity Multivitamín alebo doplnok stravy Fitmin Purity Dlhovekosť a imunita.

PREJST DO E-SHOPU