4 dôležité kroky pri liečení psej alergie

Objavili ste u vášho psíka príznaky alergie a neviete, ako pri jej liečení postupovať? Spýtali sme sa našej veterinárky, ktorá vám v článku poradí overený postup.  Prečítajte si 4 dôležité kroky, ktoré by ste pri stanovení alergie a jej liečení nemali zabudnúť.

1 .Zamerajte sa na psie parazity v srsti

Jeden z najčastejších alergických prejavov u psa majú na svedomí psie parazity na koži - blchy, kliešte a švoly.  Tieto malé potvorky spôsobujú nielen úporné svrbenie kože u psa, ale aj ďalšie problémy, ako sú zápaly kože, alopécia, vypadávanie srsti a ďalšie. Ak parazity v srsti objavíte, je vhodné zvoliť prípravok na ich vyhubenie.

Avšak pozor, u vášho psíka sa môže objaviť priamo alergia na blšie uhryznutie,ku ktorému stačí len jedno uhryznutie a blchu v srsti vôbec nemusíte objaviť. V takom prípade prejavu alergie odporúčame vhodné antiparazitikum konzultovať s veterinárom,ktorý zároveň psa vyšetrí.

Fitmin - srst a kůže 15.3.2020_hires (1 of 7)

2. Pozrite sa na prejavy zápalov kože

Ak máte doma psa alergika, možno trpí na opakované zápaly kože a zvukovodu, ktoré spôsobujú množiace sa baktérie a kvasinky. U alergických psov ide o častý problém a dlhodobé trápenie.

Vzhľadom k nepríjemným prejavom týchto psích kožných chorôb odporúčame psa pravidelne kúpať špeciálnym dezinfekčným šampónom. Ten veterinár môže doplniť aj antibiotikami, aby sa zápal nezhoršoval a pes si neustálym škrabaním nezaniesol do kože ďalšie baktérie.  Vo chvíli, keď váš pestrpí tiež na zápaly zvukovodu, je potrebná pravidelná starostlivosť o uši pomocou špeciálnych preparátov. A to až do chvíle, kým sa nájde príčina alergie.

Fitmin - Katka veterina_hires (2 of 10)

3. Zvoľte vhodnú diétu pre psa

Pri zistení alergických prejavov u psa je vo väčšine prípadov vhodné nasadiť hypoalergénne granule a spolu s nimi striktnú diétu. To znamená žiadne prilepšovanie maškrtami alebo inými potravinami, než ktoré sa nachádzajú v granuliach. Striktnú diétu je potrebné  dodržiavať minimálne 6 týždňov.  Ak sa po 6 týždňoch alergické prejavy psa ustália, môžete testovať jednotlivé zložky krmív, bielkovín a lepok. Prečítajte si článok, v ktorom sa bližšie zameriavame na hypoalergénne krmivá.

Diétnu terapiu odporúčame doplniť aj vitamínovými prípravkami, ktoré svojim zložením podporujú kožu aj srsť psa a zároveň prírodným spôsobom pomáhajú potláčať prejavy alergií. Ide napríklad o lososový olej alebo kompletné prípravky s omega 3 mastnými kyselinami, biotínom a ďalšími látkami.

blog-alergie2

4. Zvážte vhodné doplňujúce lieky na tlmenie prejavov alergie

Obzvlášť u ťažších prípadov prejavov alergie je vhodné zvážiť lieky na tlmenie prejavov. Predpisovanie vždy patrí do rúk lekárov a nemali by ste psíkovi podávať žiadne lieky, ktoré vám neodporučí veterinár po jeho vyšetrení. Ak zviera trápi úporné svrbenie, môže nasadiť kortikosteroidy. Tie spravidla veľmi rýchlo tlmia svrbenie, ale sú s nimi spojené aj nežiaduce účinky. Preto sa používajú v spojení s konkrétnymi diagnózami, v ktorých benefity prevažujú.

Novinkou pri riešení alergií u psov sú monoklonálne protilátky, jednoducho povedané biologická liečba. Špeciálne vyvinuté protilátky sa aplikujú injekčne a tlmia prejavy atopickej dermatitídy u psov. Vďaka presnému zacieleniu sa blokuje prenos informácie o svrbení, a navyše pôsobí protizápalovo. Už po jednej aplikácii psík pocíti veľmi rýchlo úľavu, ktorá trvá 1–4 mesiace.

Fitmin - Shiba - obecne 7.2.2021 - doplnek_hires (11 of 16)

Nezabudnite, že aj takými maličkosťami, ako je správne krmivo bez množstva pridaných látok, prírodné oleje a doplnky stravy pre psov, pomáhate predchádzať nielen alergiám. Prezrite si granule a mokré krmivá Fitmin, ktoré vyvíjame v spolupráci s veterinármi a doprajte vašim maznáčikom len to najlepšie.

PREJST DO E-SHOPU