To pravé krmivo pre každého mačacieho maznáčika

Vášho vysnívaného maznáčika už ste si vybrali a teraz si kladiete otázku, čo je pre vašu mačku to pravé? Ako jej zaistiť to najlepšie? Majte na pamäti tvrdenie, že láska prechádza žalúdkom. To totiž platí u ľudí aj mačiek. U tých navyše dvojnásobne. Preto Fitmin prichádza s radami, tipmi a odpoveďami na vaše otázky.

Large breed 2021_web (51 of 228)

Krmivo všeobecne

Pretože je mačka od prírody mäsožravec, ako majitelia by ste si mali dávať pozor na objem rastlinných zložiek v krmive. Záleží aj na ich druhu a typoch. Menej kvalitné priemyselné krmivá môžu obsahovať vysoké percento surovín rastlinného pôvodu, ako je napríklad pšenica, kukurica a ďalšie obilniny alebo strukoviny. Prínosom v krmivách pre mačky môžu byť naopak bylinky, kvalitné zdroje ovocia, zeleniny, prídavok lososového oleja a ďalšie superpotraviny. Na to upozorňuje aj expertka na výživu domácich zvierat značky Fitmin Denisa Kopecká: „Najmä mačky chované doma sú na nás a na tom, čím ich kŕmime, závislé. Preto je dôležité im zaistiť vyváženú stravu, ktorá sa postará o ich spokojnosť a zdravie. Strava by mala obsahovať správny pomer živočíšnych surovín, bielkovín, tukov, vitamínov, minerálnych látok a energie. Každý komponent hrá vo výžive mačiek svoju úlohu a zaisťuje správne fungovanie ich organizmu, aj keď žijú v domácnosti.“ Mačky na rozdiel od psov prijímajú krmivo v menších dávkach častejšie počas dňa, a to aj v noci. Nezabudnite tiež na neustály prístup k pitnej vode.

Libor Sula 2021_web (250 of 328)

Rozhodujúci faktor – plemeno

Plemeno mačky ovplyvňuje nároky na výživu hlavne z hľadiska veľkosti. Všeobecne sa uvádza, že na jeden kilogram telesnej hmotnosti mačka potrebuje asi 20 g suchej potravy. „Do úvahy však musíme brať aj ďalšie faktory, ako je napríklad miera aktivity každého jedinca. Pokud kočka tráví většinu času venku a má více pohybu, potřebuje větší přísun energie v potravě a naopak.Pokiaľ máme mačku doma a nezaistíme jej dostatok pohybu je riziko vzniku nadváhy a následne až obezity oveľa vyššie.Mačky dojčiace alebo vysoko gravidné by mali prijímať krmivo s vysokou energetickou hodnotou a je vhodné im ponúknuť neobmedzený prístup ku krmivu, aby mali z čoho čerpať. Vydajú totiž až 4x viac energie ako bežne aktívne dospelé mačky,“ hovorí Kopecká.

Nielen svojou povahou, ale predovšetkým vzhľadom sú výnimočné mačky Sphynx. Absencia srsti tiež znamená odlišné nároky na výživu a množstvo energie, ktoré by mala mačka v strave prijímať. Je dôležité, aby krmivo pre tieto naháče obsahovalo veľmi vysoký obsah živočíšnych bielkovín. Ďalším plemenom mačiek, ktoré vyžadujú špecifický prístup k výžive sú Mainské mývalie. Rovnako ako u veľkých plemien psov, tak aj u mačiek je s pribúdajúcou veľkosťou zvýšená záťaž na pohybový aparát. Preto je dobré vyberať krmivá s obsahom funkčných zložiek podporujúcich zdravé kosti a kĺby. Mačky s dlhou srsťou je zase dobré kŕmiť stravou bohatou na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú udržiavať zdravú srsť a kožu.

Mimo všeobecnej rady je nevyhnutné mačku pravidelne kontrolovať (pozorovať kvalitu srsti, zápach z papule, farbu ďasien, aktivitu, príjem krmiva, vody, vylučovanie a i.), aby bolo možné prípadné zmeny v správaní či vzhľade podchytiť a riešiť včas.

Libor Sula 2021_web (58 of 328)

Správny výber

Len s vyváženým pomerom živín, vitamínov a minerálov môže byť vaša mačka spokojná na tele aj na duši. Siahnite tak napríklad po krmive z rady Fitmin Purity, ktorá sa pýši veľkým podielom čerstvého mäsa, vysokým percentom živočíšnych surovín a bezobilnou receptúrou s bylinkami, ovocím a zeleninou. Navyše sú krmivá bezlepkové, čím znižujú potencionálne riziko výskytu alergických reakcií. Pre domáce mačky je vhodné krmivo Fitmin Purity Indoor, ktoré svojim zložením udržuje mačku vo vynikajúcej kondícii so zodpovedajúcou úrovňou živín. Krmivo Fitmin Purity Castrate je vhodné pre mačky kastrované a menej aktívne. Vďaka nižšej energetickej hodnote pomáhajú udržiavať mačku v optimálnej kondícii a vďaka vysokému podielu živočíšnych zložiek je skvele vyvážené. Ak sú u vašich mačiek obľúbené mokré krmivá, môžete svojich miláčikov potešiť napríklad hovädzou kapsičkou Fitmin For Life, ktorá je doplnená taurínom pre dobrý zrak a zdravé srdce a ďalej potom vitamínom E pre podporu prirodzenej obranyschopnosti. Lahodné Fitmin Purity morčacie mäso vo vývare zase uspokojí aj tie najmaškrtnejšie jazýčky. Vďaka vyváženému pomeru bielkovín, tukov a sacharidov prirodzene podporuje organizmus a je skvelým doplnkom suchého krmiva. Doprajte vášmu miláčikovi kvalitnú stravu.

Pokiaľ stále váhate, ktoré krmivo si vybrať, pozrite sa na stránku porovnanie krmív.

PREJST DO E-SHOPU