Vyskúšajte AGILITY, cesta za spoločnými zážitkami

Agility je tímový šport, kde tím pozostáva z dvojice človek a pes. Je to aktivita nabitá emóciami, počas ktorej si človek so svojim štvornohým parťákom vytvára silné puto. V súčasnej dobe je to jeden z najobľúbenejších psích športov a venovať sa mu môže prakticky každý.

Tereza Kaniova 2021_hires (163 of 164)_1

Kde agility vznikli?
Agility šport vznikol na konci 70. rokov minulého storočia ako sprievodný program na výstave psov. Inšpiráciou pre jeho vznik a pravidlá sa stal v tom čase obľúbený konský parkúr. Dnes sú agility jeden z najobľúbenejších športov so psom vôbec a jeho obľuba stále rastie. Agility môže robiť so svojim psíkom každý, ani ľudský zdravotný hendikep nie je prekážkou, šport totiž existuje aj vo variante para.

Pravidlá hry
V agility sa hodnotí rýchlosť a presnosť prekonania prekážok. Pokiaľ pes napríklad zhodí latku, neprešliapne vyznačenú zónu alebo obehne prekážku, ktorá je v poradí, získava penalizáciu v podobe 5 trestných bodov. Prekonanie inej prekážky ako tej v poradí, je penalizované diskvalifikáciou. Vyhráva tím s najrýchlejším časom a minimom trestných bodov.

Typy prekážok     

  • prekážky skokové: klasický skok, dvojitý, ďaleký, múr a skok cez kruh  
  • prekážky zónové: kladina, áčko a hojdačka     
  • prekážky priebežné: tunel a slalom

Aby všetko bolo čo najviac spravodlivé, sú psy rozdelené do skupín, a to podľa kohútikovej výšky. Podľa toho sa tiež upravuje výška prekážok pre danú kategóriu. V Českej republike máme 5 veľkostných kategórií:

  • Extra Small (do 29,99 cm)
  • Small (30-34,99 cm)
  • Medium (35-42,99 cm)
  • Intermediate (43-47,99 cm)
  • Large (nad 48 cm).

Zaujímavosťou je, že vo väčšine ostatných krajín sveta neexistuje kategória XS.

Ako s agility začať?

Pokiaľ s agility začínate, určite je dobré nájsť si trénera, ktorý má skúsenosti z pretekov, má perfektné povedomie o rizikách tohto športu a o tom, ako im predchádzať. Pod jeho vedením si všetko dôležité osvojíte a následne môžete trénovať aj sami v najrôznejších agility parkoch, alebo sa ísť len tak prebehnúť do prírody. Na webe www.klubagility.cz potom môžete nájsť všetky dôležité informácie k súťažnému poriadku, reprezentácii, rozhodcom a pod.

A čo o športe hovorí pretekárka, trénerka agility a ambasádorka značky Fitmin Tereza Kaniová? „Na pretekoch býva najnáročnejšie nenechať sa strhnúť nervozitou a predviesť perfektné načasovanie pri vedení psa. Na vyšších súťažiach mávajú tímy obvykle natrénované veľmi podobne, a po zaznení píšťalky už je to predovšetkým o hlave,“ opisuje pocity pri pretekaní Tereza Kaniová. „Som vďačná, že sa nám s mojou milovanou Jess podarilo 5x reprezentovať Českú republiku na Majstrovstvách sveta a že sme si odtiaľ priviezli jednu zlatú a jednu bronzovú tímovú medailu. Z pozície trénera som najpyšnejšia na svoju mladú zverenkyňu Pallovú, ktorá sa vlani so svojou trojročnou Bonny a mojou Jess kvalifikovala na Juniorských MS v Anglicku a dokonca so svojimi družstvami vybojovala titul majstra a 2. vicemajstra sveta,“ zdieľa svoje nadšenie z agility Kaniová.

Tereza Kaniova 2021_web (128 of 164)

Na čo dať pozor:

  • Kým nemá šteňa ukončený fyziologický vývoj, nemalo by v rýchlosti behať do tunelov, nieto ešte tých zahnutých. Nemalo by ani skákať vysoké prekážky a minimálne do roka sa vyhýbajte aj hojdačke a slalomu.
  • Pred tréningom nikdy nezabudnite na poctivé rozohriatie seba i psíka. Začnite pomalými, voľnými pohybmi, pridávajte na intenzite a postupne zaktivujte všetky svaly. A po akomkoľvek tréningu alebo závode myslite naopak na poriadne vychodenie, vydýchanie a nakoniec pretiahnutie.
  • Pri tréningu je dôležitá motivácia. Pokiaľ využívate odmeny, voľte pochúťky, ktoré sú malé a kvalitné, pretože pes ich pri tréningu skonzumuje väčšie množstvo. Skvelé sú napríklad bezlepkové pochúťky Fitmin Play and Train

 

 

PREJST DO E-SHOPU