Strihanie mačiek - kedy je to nutné, ako to vyzerá a koľko to stojí?

Toto je téma, ktorá medzi majiteľmi domácich maznáčikov vyvoláva mnoho otázok a pochybností. Je starostlivosť o mačku naozaj potrebná? Kedy sa oplatí vyberať a kedy sa mu možno vyhnúť? Aké sú náklady spojené s takouto službou? V tomto článku vám na tieto otázky odpovieme a prezradíme vám, ako svojho maznáčika na také ošetrenie pripraviť – v salóne aj doma. Pozrite sa s nami, ako sa starať o srsť vášho chlpatého maznáčika!

Strihanie mačiek

Je nutné pravidelné strihanie mačacích chlpov?

Premýšľate, či by ste mali svoje mačky ostrihať? Odpoveď na túto otázku závisí od viacerých faktorov. Krátkosrstí maznáčikovia obvykle nevyžadujú strihanie, ale dlhosrsté plemená ako perzské mačky a mainské mývalie môžu vyžadovať pravidelné strihanie. Táto starostlivosť pomáha predchádzať tvorbe chuchvalcov, ktoré môžu viesť k nepohodliu a dokonca aj ku kožným problémom. Okrem toho sa strihanie odporúča v prípadoch, keď má váš maznáčik zdravotné problémy, ako sú dermatologické alebo alergické problémy.

Je tiež potrebné pripomenúť, že niektoré zvieratá môžu mať na také zaobchádzanie negatívnu reakciu, ktorá môže spôsobiť stres. Preto je dôležité k tomuto procesu pristupovať citlivo a poskytnúť svojmu maznáčikovi maximálny komfort.

Ako vyzerá ošetrovanie mačiek?

Ošetrenie je možné vykonávať ako u vás doma, tak v profesionálnom salóne. Starostlivosť o mačku doma vyžaduje správne nástroje a skúsenosti, aby nedošlo k zraneniu zvieraťa. Odporúča sa používať nožnice so zaoblenými hrotmi a špeciálne nožnice.

V kozmetickom salóne je proces strihania pre zviera obvykle pohodlnejší. Profesionáli majú skúsenosti s riešením rôznych typov srsti a temperamentu. V niektorých prípadoch, najmä keď je mačka veľmi vystresovaná alebo agresívna, môže byť starostlivosť o mačku vykonávaná v anestézii.

Ako ukľudniť mačku pri strihaní?

Pokiaľ váš chlpatý priateľ nie je na tento typ starostlivosti zvyknutý, môže to vyžadovať čas a trpezlivosť, než ich na tento proces pripraviť. Ako teda mačku upokojiť pri strihaní? Tu je niekoľko spôsobov:

postupné privykanie – začnite krátkym česaním, aby si mačka zvykla na dotyk a hluk britvy;

zaistenie bezpečia – nájdite pokojné, tiché miesto, kde sa mačka bude cítiť bezpečne; 

používanie feromónov – prípravky s feromónmi, ako sú spreje alebo obojky, môžu pomôcť znížiť hladinu stresu;

odmeny a pochvaly – po každej fáze starostlivosti odmeňte svoju mačku maškrtou, aby si tento proces spojila s pozitívnymi zážitkami.

Strihanie mačiek1 

Strihanie mačiek - cena a ďalšie náklady

Cena závisí od niekoľkých faktorov, ako je umiestnenie salónu, dĺžka a stav srsti a prípadné doplnkové služby, ako je kúpanie alebo strihanie nechtov. Priemerná cena čistenia mačiek (základná služba) sa pohybuje od 20 do 70 EUR. Ak je sedácia (hlboká anestézia) nevyhnutná, môžu sa náklady zvýšiť o ďalších 20 -  40 EUR v závislosti od typu použitého sedatíva alebo hmotnosti zvieraťa.

Zistite viac o starostlivosti o mačky

Starostlivosť o mačku je dôležitým aspektom starostlivosti, ktorý môže výrazne zlepšiť kvalitu života zvieraťa. Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete vykonať celý proces doma alebo využijete služby profesionálneho kaderníka, najdôležitejšie je zaistiť vášmu maznáčikovi pokoj a bezpečie.

Odporúčame vám navštíviť náš blog, kde nájdete ďalšie tipy na starostlivosť o zvieratá: BLOG FITMIN SK. Vďaka našim tipom bude proces starostlivosti pre vášho maznáčika jednoduchší a menej stresujúci.

PREJST DO E-SHOPU