Keď príde mačka z lovu, prehliadnite jej kožuch

Nie každý mačkomil má doma vznešenú kráľovnú, ktorú divočenie na záhrade neláka. Chováte mačku, ktorá sa vonku prebehne rada alebo je tam dokonca stále? Blchy, kliešte a ďalšie parazity nepodceňte – obzvlášť teraz na jar, kedy je ich aktivita na najvyššom stupni.

Prisaje sa a nepustí

Kliešte sú síce bežné, ale pre mačky znamenajú rovnaké riziko ako pre nás. Preto je prehliadka celého mačacieho tela občas potrebná. Keď kliešťa objavíte, pripravte sa na jeho vytiahnutie a manipulujte s ním jedine v rukaviciach. Pozor, aby ste kliešťa nepretrhli, alebo nestlačili. Pokiaľ je totiž nakazené, riziko prenosu infekcie sa zvyšuje.

az-prijde-z-lovu_vim-cim-krmim_fitmin_foto-uvodni

Ako takého kliešťa správne vytiahnuť?

Kliešťa chyťte pomocou háčika či špeciálnej pinzety čo najbližšie ku koži. Ľahkým pootočením a ťahom ho následne vytiahnite. Kliešť sa ničím nepotiera ani nemaže. Po odstránení dezinfikujte infikované miesto vhodným prostriedkom. Pokiaľ sa vám kliešťa nepodarí vytiahnuť celého, môžete skúsiť chytiť zbytok, ktorý ostal a postup opakovať. Ak i napriek tomu ostáva na mačke časť, ktorú nemožno uchopiť, nie je nutné sa obávať, telo ju odstráni samo, ako akýkoľvek cudzí predmet, napríklad triesku. Špeciálna pinzeta na kliešte a dezinfekčný tampón by mali byť súčasťou domácej lekárničky. Preto značka Fitmin ponúka lekárničku pre psy a mačky, kde potrebné prostriedky a mnohí ďalšie produkty určené k prvej pomoci môžete nájsť.  

lekarnicka_1000pxlekarnicka_obsah

A predsa na človeka idú...

Akonáhle sa mačka začne zbesilo škrabať, naše podozrenie okamžite padá na blchy. Spozorovať ich ale môžeme i okom, prípadne v srsti nájdeme blší trus – ten sa trochu podobá mletej káve. Rozhodne blchy neignorujte a maznáčikom včas poskytnite medicínu – šíria sa radi a rýchlo, a to ako na ďalšie zvieratá, tak i na vás. Pomôcť môžu repelentné šampóny alebo ďalšie prípravky.

Až pod kožou

Prekvapivo často našich štvornohých kamarátov trápi i svrab. Zvlášť ten ušný stretáva mačky viac, než by bolo zdravé. Spôsobuje ho svrabovka mačacia – malý živočích, ktorý škodí vo zvukovodoch a vytvára tam zápal. Väčšinou nás naň upozorní tmavohnedý maz a nezvyklé správanie našej mačky.

az-prijde-z-lovu_vim-cim-krmim_fitmin_foto-clanek01

Aké ďalšie, menej bežné, vonkajšie parazity sa môžu u vašej mačky vyskytnúť?

  • Roztoč vlasového folikulu – usadí sa vašej mačke v kožuchu, priamo v chlpovom vačku. Poznáte ho tak, že sa medzi krásnou hebkou srsťou začnú objavovať holé miesta
  • Dravý roztoč – rýchlo sa pohybuje po koži  a dokáže potrápiť hlavne mačiatka. Pripomína „chodiace“ lupiny a núti zviera sa neustále škrabať.
  • Vši a švoly – netrápia len dvojnožcov, ale i ich štvornohých priateľov. Možno ste o nich nevedeli, že môžu prenášať pásomnice.

az-prijde-z-lovu_vim-cim-krmim_fitmin_foto-clanek02

 

Nenechajte ich vystrájať

Väčšina prípravkov proti parazitom, tzv. antiparazitiká, vám pomôže ako prevencia a liek zároveň. Veterinári často odporúčajú antiparazitné spreje, ktoré parazity odpudia, tieto spreje je možné zakúpiť priamo u veterinárov. Možnosťou sú i tablety – majú tú výhodu, že ich mačka neolíže, ani nevytrepe z kožuchu. Len je niekedy ťažké prepašovať do misky s dobrotou, aby ich vaša mačka bez problémov zjedla. Veľmi obľúbené sú obojky proti kliešťom. Na trhu je výber mnohých druhov, len dajte pozor, aby mala mačka obojok pevne pripevnený. Mačka sa oň pri pohybe vonku môže ľahko zachytiť a ublížiť si.

Kompletný sortiment produktov pre starostlivosť o mačku nájdete v tejto kategórii.

13258-1_repelentni-obojek-pro-kocky-beaphar-bio-band-35-cm

Buďte pozorní

Aj keď na prevenciu proti parazitom dbáte, pravidelne kontrolujte, či sa vašej mačke v kožuchu i napriek tomu niekto neusídlil. Istota je istota, nič tým neskazíte a budete vždy vedieť, že vašej mačke, ba ani vám, nič nehrozí.

PREJST DO E-SHOPU