Bojí sa váš pes búrky? Naučte sa metódy, ako svojho psa upokojiť

Strach z búrky je prvotným reflexom mnohých zvierat. Niektoré psy to však pociťujú silnejšie, čo im spôsobuje veľký stres. Strach z hromu sa dá prekonať, ale chce to veľa trpezlivosti a vhodných metód. Zistite možné príčiny strachu vášho maznáčika z búrky. Zistite, ako svojho psa upokojiť a ako ho navyknúť na náhle zvuky počasia. 

jak_uspokoic_psa_(1) (1)

Prečo sa psy boja búrky?

Strach psov z ohňostrojov je téma, ktorá sa pred Silvestrom každoročne medializuje. Málo sa však hovorí o tom, že zvukov hromu sa bojí aj mnoho domácich maznáčikov. Ako potom nášho maznáčika upokojiť? Začnime tým, prečo sa psy boja búrky. Tento strach môže vyplývať jednak z povahy psov, presnejšie z toho, že zvieratá sú citlivejšie na zvuky, záblesky svetla alebo dokonca zmeny tlaku. Všetky tieto faktory môžu pri búrke vyvolať u psa nepochopiteľné obavy. To, že sa pes bojí búrky, môže byť tiež dôsledkom traumy. Príklad: pes bol kedysi držaný na reťazi a za búrky sa nemal kam schovať. Domáci miláčikovia, ktorí nie sú počas obdobia šteňaťa socializovaní, môžu zažiť panický strach. Zvieratá v takejto situácii prehnane reagujú aj na iné náhle zvuky alebo cudzích ľudí. Zistite tiež, čo je u psa separačná úzkosť, ktorá môže vyplývať aj z chýb vo výchove.

Metódy, ako upokojiť bojazlivého psa

Na rozdiel od zdania máte veľký vplyv na to, ako svojho psa počas búrky upokojiť. V prvom rade sa postarajte o svoje pohodlie - ak aj vy v tejto dobe pociťujete úzkosť, váš maznáčik to bohužiaľ môže vycítiť. Na druhú stranu buďte opatrní, pretože existuje riziko, že si váš pes spojí bojazlivé správanie ... s niečím, čo stojí za odmenu.

Poskytnite bezpečný úkryt

Zatiaľ čo pre ľudí je domov dostatočným úkrytom pred búrkou, pre psov to stačiť nemusí. Pamätajte, že váš maznáčik nevie, že je pod strechou v bezpečí, najmä keď počuje hromy, dážď búšiaci do okien a vietor. Preto sa oplatí poskytnúť vášmu psovi kútik, najlepšie na čo najpokojnejšom mieste. Umiestnite tam pelech a prikrývku, do ktorej sa pes zabalí. Zapnite relaxačnú hudbu, ktorá prehluší zvuky zvonku.Pre bojazlivé zvieratá je dobrý nápad zaobstarať si koterec a naučiť v ňom psa zdržiavať sa. Pri búrke môžete klietku navyše prikryť dekou.

pies_boi_sie_burzy

Odveďte svoju pozornosť od búrky

Už len vaša prítomnosť bude pre psa veľkou oporou. Sadnite si vedľa svojho maznáčika a hladkajte ho. Pokiaľ sa váš pes trasie, oplatí sa mu dopriať jemnú masáž, ktorá je pre zvieratá rovnako relaxačná ako pre ľudí. Pokiaľ premýšľate, ako svojho psa upokojiť, siahnite po maškrtách. Tyčinky, prúžky mäsa alebo prírodné kocky z ponuky Fitmin dokážu odviesť pozornosť menej úzkostných maznáčikov od búrky. Pamätajte však, že kvôli strachu to nebude vždy možné – nenúťte psa jesť, pokiaľ nechce. 

Vo výnimočných prípadoch podávajte doplnky na upokojenie

Niekedy je strach psov extrémne silný, vtedy mu môžete podať sedatíva. Spýtajte sa svojho veterinára na takýto liek.  Dlhodobý stres si vyberá svoju daň na zdraví každého psíka. Pre obmedzenie negatívnych vplyvov zaistite okrem vhodného tréningu pod dohľadom behavioristu aj správnu výživu. K základnému krmivu môžete svojmu psovi podávať doplnky stravy s obsahom vitamínov a prísad s antistresovými vlastnosťami. 

Pomôžte svojmu maznáčikovi prekonať jeho strach z búrok

Je prirodzené, že zvieratá sú citlivé na hlasné zvuky. Dbajte však na to, aby búrka nespôsobila u vášho psa prílišný strach. Pamätajte, že najlepším riešením pre našich miláčikov je prítomnosť človeka. Ďalšie tipy a triky na starostlivosť o vašich miláčikov nájdete na našom blogu.

 PREJST DO E-SHOPU