Ako spoznať psa s nadváhou? A čo s tým ďalej robiť

Zdá sa vám váš pes v poslednej dobe skôr širší ako dlhší? Dáva pred prechádzkami prednosť šlofíčku v pelechu? Do plaviek síce chudnúť nemusí, ale kilá navyše mu neprospejú. Zistite, ako je to s obezitou u psov.

na-psi-diete_vim-cim-krmim_fitmin_uvodni-foto

Ako spoznám, že má môj pes nadváhu?

Podľa váhy ani na pohľad to často nepoznáme. Obzvlášť u dlhosrstých plemien. Najspoľahlivejšie odhadnete situáciu hmatom. Položte mu ruky z oboch strán na hrudník kúsok za lopatky. Ak ľahkým pohladením nenájdete rebrá, pás je badateľný,  z profilu je vidieť plné brucho, potom je pes obézny.

Chudnúť s plnou miskou

Čo robiť, pokiaľ s váhou bojujete? Krmivo mu rozhodne neuberajte. Nielen, že by váš pes trpel hladom, zároveň by ste ho pripravili o vyváženú porciu vitamínov a minerálov, ktoré kvalitné kŕmenie obsahuje a ktoré sú pre jeho telo dôležité.

na-psi-diete_vim-cim-krmim_fitmin_foto-clanek01

Choďte na to zľahka

Lepším riešením je siahnuť po tzv. light variantoch krmiva. Obsah všetkých potrebných látok zostáva rovnaký, znižuje sa iba jeho energetická hodnota.

Nie je dobré meniť krmivo na ktoré je váš hafan zvyknutý zo dňa na deň. Postupne oba druhy miešajte a pomaly meňte pomer v prospech ľahšej stravy. Prechod na iné krmivo by mal trvať najmenej 5 dní, ale pokojne aj dva týždne. TU SA DOČÍTATE AKO NA TO.

Ťahajte za jeden povraz

Pokiaľ vás žije so psom viac, je možné, že sa v jeho kŕmení striedate. V tomto prípade je lepšie sa vopred dohovoriť tak, aby mal krmivo na starosti jeden človek. Inak môže omylom dôjsť k násobeniu kŕmnej dávky. S diétnym režimom psa zoznámte všetkých členov domácnosti, aby mu niekto z rodiny napríklad tajne nepridával.

Voda nad zlato

Pitný režim je v priebehu diéty nesmierne dôležitý. Zaistite, aby mal váš psík stále prístup k pitnej vode. Pokiaľ je celoročne vonku, hrozí riziko, že mu v zime bude voda v miske zamŕzať. Psy potom ľad prerážajú ňufákom a môžu sa porezať o ľadové črepy. Pitie studenej vody v zime tiež nie je pre psov príliš vhodné. Bývajú potom oveľa náchylnejšie k zápalom všetkého druhu. Radšej mu preto podávajte vodu vlažnú a misku pravidelne vymieňajte.

Maškrty

Maškrtou urobíte svojmu psovi vždy radosť. Pri diéte by ste však s nimi mali zaobchádzať opatrne. Počas cvičenia napríklad používajte namiesto pochúťok krmivo, ktoré vždy odoberiete z bežnej dennej dávky. Prípadne ho skúste odmeňovať inými spôsobmi, napríklad pohladením alebo hrou.

Sledujte pokroky

Či diétny režim zafungoval zistíte najlepšie vážením. Určite sa nespoliehajte na odhad „od oka“. Malé a stredné plemená zvážite tak, že si najskôr sami stúpnete na osobnú váhu a potom znova spolu s nimi v náručí. Keď z výsledku odčítate vašu hmotnosť, dozviete sa, ako na tom váš pes je. Ideálne je vážiť psa každý deň v rovnakom čase, najlepšie ráno po vyprázdnení a ešte pred kŕmením. Väčšie plemená zvážte radšej u veterinára.

na-psi-diete_vim-cim-krmim_fitmin_foto-clanek02

Pravidelné kontroly váhy od raného veku, napr. od štvrť roka sú najlepšou prevenciou obezity a chorôb, ktoré s ňou súvisia.

Hýbte sa spoločne

V byte chované psy potrebujú pohyb ako soľ. Nemusíte s nimi práve behať maratón. Aby začali kilá padať dole, stačí predĺžiť prechádzky v miernom tempe. Pre úspech je dôležitá pravidelnosť. Nielen že zlepšíte kondičku svojho psa, ale budete si udržiavať aj tú vlastnú.

PREJST DO E-SHOPU