Aké sú najčastejšie mýty v stravovaní maznáčikov?

Stravovacie návyky našich maznáčikov sú opradené mnohými mýtmi. Niektoré z nich sú staré povedačky, iné sa šíria ako dezinformácia cez zlé zdroje. Práve kvôli neprebernému množstvu informácií o tom, čo je pre našich miláčikov dobré alebo zlé, môže byť naozaj náročné sa v tom vyznať. Fitmin pre vás vybral 5 častých mýtov, ktoré si zaslúžia objasnenie.

  1. Psy a mačky môžeme kŕmiť kosťami

Nie vždy. Záleží, aké konkrétne kosti máte na mysli. Čo sa psov týka, surové kosti sú veľmi dobrým zdrojom živín a pomáhajú udržiavať zdravý chrup a ďasná. Škodlivé sú v tomto prípade naopak tepelne spracované kosti. Pečením či varením totiž zmenia svoju štruktúru a začnú sa lámať na ostré kúsky, ktoré potom môžu byť zdraviu nebezpečné. „U mačiek sú kosti zlou voľbou prakticky vždy, pretože ich tráviaci trakt na to nie je prispôsobený a ostré úlomky by im mohli spôsobiť problémy,“ vysvetľuje výživová expertka Fitmin Denisa Kopecká. Nabudúce, až budete chcieť mačičke prilepšiť niečím surovým, radšej jej urobte radosť kúskom mäsa alebo chrupavkou.

  1. Domáca strava je lepšia ako kupovaná

To neplatí v prípade, že za domácu stravu považuje chovateľ zvyšky od stola. Existujú však zástancovia tzv. B.A.R.F., spôsobu kŕmenia psov a mačiek, teda kŕmenie zmesou čerstvého mäsa, zeleniny, ovocia, bylín a ďalších ingrediencií. Úskalím tohto prístupu však môže byť nesprávne zostavenie jedálnička, ktorý tak nemusí poskytnúť zvieraťu všetky potrebné živiny v správnych pomeroch. V dnešnej dobe ale nie je na mieste mať strach, že kompletné krmivá, granule alebo konzervy našim maznáčikom dodajú obmedzenú výživu. „Naopak, práve kvalitné granule sú svojim zložením veľmi komplexné, obsahujú rozmanité suroviny a vďaka odbornému zostaveniu pomerov rôznych ingrediencií zaručujú čo najvyššiu prospešnosť a využitie,“ upozorňuje Kopecká. Moderné krmivá, ako napríklad granule z radu Fitmin Purity, vynikajú bohatým podielom čerstvého mäsa rôznych druhov, zeleniny, ovocia a superpotravín, nechýbajú ani vybrané zmesi bylín, a to všetko v populárnych „grain free“ variantoch alebo receptúrach založených na ryži.

  1. Kravské mlieko škodí

Všeobecne sa mlieko a mliečne výrobky u mačiek ani psov neodporúčajú, a to najmä kvôli intolerancii na laktózu. „Kravské mlieko môže zvieratám priviesť tráviace problémy. Je tomu tak kvôli obsahu laktózy, ktorá je pre nich ťažko stráviteľná. Laktózová intolerancia sa najčastejšie prejavuje zvracaním, hnačkami alebo nadúvaním,“ vysvetľuje expertka. Navyše pre psov nie je kravské mlieko nijako zvlášť prospešné, pretože bielkoviny a vápnik, na ktoré je mlieko bohaté, môže oveľa bezpečnejšie získať z kvalitných granúl alebo kostí a iných surovín.

  1. Nielen mäso je maškrta

Niektoré z bežne dostupných ovocných druhov môžete sem tam svojmu miláčikovi dať bez výčitiek. Ale medzi zdanlivo neškodným ovocím nájdeme aj zopár druhov, na ktoré si musíme dať pozor alebo sa im úplne vyhnúť. „Z ovocia môžeme svojim maznáčikom občas bez obáv dopriať napríklad maliny, jablká, čučoriedky alebo melón. Opatrnejší buďme s banánmi, ktoré môžu vo väčšom množstve spôsobovať zápchu, alebo citrusy, ktoré prekysľujú žalúdok. Úplne sa vyhýbame limetkám, avokádu, pomarančom, paradajkám alebo hroznovému vínu, a to aj v podobe hrozienok. Má u psov a mačiek toxické účinky,“ varuje Denisa Kopecká. Aj ovocie a zeleninu ale dávkujte svojmu miláčikovi v primeranom množstve.

  1. Psy sú mäsožravce? A čo mačky?

Ide o jeden z najzarytejších mýtov, ale psy radíme medzi všežravcov. To znamená, že potrebné živiny a energiu získavajú nielen z mäsa, ale aj z rôznych obilnín, zeleniny a ovocia. Okrem bielkovín, a v nich obsiahnutých aminokyselín, ktoré sú pre vývoj a rast psa najdôležitejšie, potrebujú aj vitamíny, vlákninu, minerálne látky, zdravé tuky ako omega-3 a 6 mastné kyseliny, a to všetko nemožno nájsť výhradne v mäse. Obľúbenou stravou pre psov sú krmivá z radu Fitmin For Life ponúkajúce skvelý pomer mäsa a sú dostupné v hypoalergénnych variantoch. Pravdepodobne vás zaujíma, či sú mačky aj všežravce. Opak je pravdou, mačky sú nepochybne mäsožravce. Na rozdiel od psov, ktorí sa môžu živiť z väčšej časti obilninami, ovocím a zeleninou, mačky potrebujú k životu mäso. „U krmív pre mačky je veľmi dôležité strážiť množstvo obsiahnutých živočíšnych bielkovín. Majitelia by sa tak mali zamerať najmä na čo najvyšší obsah proteínov živočíšneho pôvodu v krmivách,“ radí Kopecká. Bohaté na mäso sú napríklad krmivá Fitmin Purity, ktoré ponúkajú až 88% obsah bielkovín doplnený kvalitnými zdrojmi vlákniny a bylinkami, takže mačka získa komplex živín, aby jej nič nechýbalo.

PREJST DO E-SHOPU