Aké sú mesačné náklady na chov mačky?

Koľko stojí chov mačky za mesiac? Túto otázku si položí snáď každý človek, ktorý sníva o obstaraní mačky. Aj keď odpoveď nie je jednoznačná, môžete odhadnúť približnú čiastku súvisiacu s mesačnými výdavkami na starostlivosť o ňu. Každý maznáčik, či už pochádza z adopcie, chovu, alebo bol nájdený na ulici, má svoje potreby, za uspokojenie ktorých zodpovedá majiteľ. Koľko teda stojí chov mačky?

kotata_chov

Náklady na chov mačky - základné výdavky

Bez ohľadu na to, odkiaľ mačka ktorú chcete adoptovať pochádza, jedna vec je istá: musíte byť pripravení na výdavky. Celkové náklady na udržiavanie pradenia vášho nového maznáčika sú súčtom mnohých prvkov, ale na niektorých nákladoch môžete veľa ušetriť. Poďme sa pozrieť na základné súčasti takej mačacej "výbavičky".

Nižšie uvedené náklady treba považovať za orientačné. Je potrebné si uvedomiť, že potreby mačky sa líšia v závislosti od:

  • veku
  • zdravia
  • fyzickej kondície
  • ambíciách pretekať

Stravovanie mačky

Nie je žiadnym tajomstvom, že väčšina nákladov na chov mačky súvisí s nákupom krmiva. Predpokladá sa, že dospelá mačka vážiaca 4-5 kg ​​denne zje asi 400 g mokrého krmiva. Priemerná cena jednej plechovky je 1,20 EUR. Za pol kilogramu suchého krmiva zaplatíte od 2,40 do 3,80 EUR (taký balíček by vám mal vystačiť na 30 dní, pokiaľ nejde o hlavný zdroj potravy).

Nezabudnite! Nákupom kvalitnejšieho krmiva ušetríte svojmu maznáčikovi náklady na liečbu do budúcnosti.

V závislosti od výrobcu, objemu balenia a zloženia krmiva sa mesačné náklady na chov mačky súvisiace iba s krmivom pohybujú od 20 do 40 EUR. Pokiaľ vaša mačka trpí potravinovými alergiami alebo inými zdravotnými problémami, musíte sa pripraviť na nákup špecializovaného veterinárneho krmiva. Celkové mesačné výdavky v tejto oblasti potom môžu presiahnuť 80 EUR.

Libor Sula 2021_hires (62 of 328)

Veterinárna starostlivosť

Staršie mačky, ale aj tie, ktoré trpia chronickými chorobami, vyžadujú starostlivú, ale aj nákladnú starostlivosť. Chov chorých mačiek vyžaduje časté prehliadky a pravidelné lekárske prehliadky. Veterinárna starostlivosť je pomerne nákladná, najmä ak využívame služby renomovanej kliniky. Ak chcete seniorskej alebo chorej mačke poskytnúť náležitú starostlivosť a zodpovedajúce podmienky, musíte sa pripraviť na nemalé výdavky. To sú samozrejme extrémne prípady – nie každé pradenie vyžaduje pravidelné návštevy veterinárnej kliniky.

Bez ohľadu na vek a stav vášho maznáčika by ste však mali pamätať na očkovanie a odčervovanie vašej mačky. Odporúčaný očkovací balíček (základný a doplnkový) obsahuje antigény pre nasledujúce ochorenia:

  • mačací týfus
  • mačacia nádcha
  • besnota
  • leukémia
  • dermatofytóza

Každé také "pichnutie" je spojené s výdavkami cca 6 - 10 EUR, najčastejšie sa však jedná o jednorazové. Odčervovanie by malo byť vykonávané minimálne raz za 3 mesiace (u vonkajších mačiek každý mesiac). Prípravky proti blchám a parazitom stoja od 2 EUR do 6 EUR.

Existuje aj kastrácia alebo sterilizácia. Cena takého ošetrenia sa pohybuje od 16 EUR (v prípade kocúrov) do 40 EUR (v prípade mačičiek). Cena sa samozrejme odvíja aj od mesta a konkrétnej ordinácie.

Large breed 2021_web (1 of 228) (1)

Stelivo

Mesačné náklady na chov mačky by samozrejme mali zahŕňať nákup podstielky pre mačky. Za desaťlitrové balenie zaplatíte od 7 do 8 EUR. Než si mačku zaobstaráte, je najlepšie investovať do kvalitnej mačacej toalety. Ceny takého príslušenstva však nie sú premrštené - začínajú od 4 EUR.

Hračky

Rôzne druhy hračiek uspokojí potreby mačky, keď ste preč. Na trhu s domácimi miláčikmi sú k dispozícii rôzne typy produktov, vrátane:

  • mačacej trávy
  • guličiek
  • škrabadiel
  • mačacích stromov alebo celé nábytky a police na stenu

Pri zvažovaní mesačného odhadu nákladov nezabudnite, že nekvalitnú hračku môže mačka rýchlo zničiť. Na druhú stranu nemá zmysel zachádzať do druhého extrému, pretože sa stáva, že veľmi drahé hračky sú pre mačky úplne nezaujímavé a radšej sa hrajú s... šuštiacimi papierikmi od potravín.

Large breed 2021_web (87 of 228) (1)

Chov mačky – na čo je dôležité pamätať?

Už zhruba viete, koľko stojí chov mačky. Rozhodnutiu o obstaraní zvieraťa by mala vždy predchádzať podrobná analýza nákladov, najmä ak je vo vašej domácnosti už iný mačací kamarát. Vyššie uvedené výdavky však nezahŕňajú nákup všetkého potrebného príslušenstva. Než si pod strechu zaobstaráte novú mačku, mali by ste tiež kúpiť:

  • misky na jedlo a pitie
  • prepravku
  • kefy na starostlivosť o srsť
  • mačací pelech

PREJST DO E-SHOPU