9 rád, ako správne kúpať psieho fešáka

Chcete mať voňavého a čistého psíka s kvalitnou srsťou? Prečítajte si rady, ako ho správne kúpať a čomu sa vyhnúť. Vychytajte posledné chybičky a váš chlpáč bude kráľom parku.

jak+vybrat+sampon+pro+psa 

Prečo potrebuje kúpeľ?

Domáci či vonkajší, každý potrebuje kúpeľ, aspoň raz za čas, aby nezapáchal a neusadzovala sa mu na koži špina. Od nej je len skok ku kožným chorobám. Kúpeľom predídete nepríjemnostiam a zároveň sa staráte o zdravie aj srsť psíka, zmývate nečistotu a odstraňujete odumretú kožu.

Keď sa hrdo nesie

Lesklá a vyživená srsť je známkou zdravia a kvalitnej starostlivosti. Kúpte psy iba psím šampónom. Používanie prípravkov určených pre ľudí im škodí. Koža psa má totiž inú hladinu pH a zbytočne by ste ju dráždili. So starostlivosťou vám pomôžu napríklad úplne nové šampóny Fitmin For Life.

Správna voľba šampónu pomôže psovi vyhnať parazity z kožuchu a posilniť srsť. Kto chce mať krásavca, môže mu zaobstarať šampón ai na svetlý kožuch. Zvýrazníte jeho prirodzenú farbu a lesk srsti.

Čo taký kúpeľ v prírode?

Psa môžete kúpať v jazere, rybníku aj mori, pokiaľ to nie je zakázané a ak je tam kvalitná voda. Pozor dajte na odpadky – pes by sa o ne mohol zraniť. Do mora ho neberte, pokiaľ sú veľké vlny.

V prírode ho kúpte len v prípade, že sa nebojí vody. A šampón nechajte doma. Aj bez neho psíkovi odstránite z kožuchu špinu a odumreté kožné bunky. Psíky, ktorí vodu nevyhľadávajú, umyte radšej na záhrade v ich známom prostredí, alebo ich postavte do vane či sprchy.

fitmin_preview063

Nie každý je milovník vody

Psíkovi by ste mali od mala ukazovať, že mu voda neublíži. Keď sa spoločne hráte na záhrade, nestriekajte na neho vodu, mohol by sa zľaknúť a zafixovať si nepríjemný zážitok. Keď je kúpeľ bojazlivého psa nevyhnutný, požiadajte o pomoc niekoho z rodiny. Pomáha aj kúpacia podložka. Psík sa na nej nezľakne a nemá taký strach. Odpútajte pozornosť od samotného kúpania a od šampónu. Pokiaľ s vami spolupracuje, odmeňte ho na konci dobrôtkou a pochvalou.

Ako kúpať psa - krok za krokom

  1. Vždy sa uistite, že voda tečie správnym prúdom, má primeranú teplotu a pes neprechladne ani sa nepopáli.
  2. Ak má psík dlhú srsť, poriadne ju pred kúpeľom vykefujte, zamedzíte roztrúseným chlpom po byte a záhrade.
  3. Na vonkajšie kúpanie si pripravte vaničku či kanvu s vodou. Sú lepším variantom ako hadice, tým psa zbytočne vystrašíte.
  4. Srsť dostatočne namočte, šampón sa bude lepšie nanášať.
  5. Šampón vmasírujte do srsti a pri hlave dávajte pozor na oči, uši a ňufák. Nechceme ich dráždiť.
  6. Najprv sa venujeme chrbtu, končatinám a nakoniec hlave.
  7. Šampón najskôr vymývajte z hlavy, potom až z tela. Nenastriekate ho psíkovi do očí.
  8. Pokiaľ sa dostane voda do očí, vytrite ju opatrne vatovým tampónom.
  9. Po kúpeli je dôležité psíka poriadne vysušiť.

 

Čo s mokrým kožuchom?

Pes je spokojný, keď cíti svoj prirodzený pach. Takže je dosť možné, že sa vám vonkajší strážca vyváľa v hline, aby sa šampónového pachu zbavil. Kúpte ho preto niekde, kde ho môžete nechať doschnúť.Na vysúšanie si prichystajte osušku na kožúšok aj na zem. Psíka uterákom jemne premačkávejte do sucha. Nebudete potom riešiť, že sa zaparil a má pleseň či vyrážku. Na záver vysušte ušká a labky.

Ako často ho kúpať?

Ak máte doma dlhosrstého kamaráta, vyčesávajte mu kožuch pravidelne. Kúpať by sa mal v čase plznutia, čo je na jeseň a na jar. Ideálne je kúpať psa dvakrát do roka, pretože častejším kúpaním sa koža psíka odmasťuje a prichádza o prirodzenú obranyschopnosť. Pes je potom náchylný na vyrážky a kožné problémy. Len ak je psíkov kožuch kučeravý, alebo má lupiny, môžete ho kúpať o niečo častejšie.

A čo keď je nečistotný? Nie je potrebné ho umývať šampónom po každej prechádzke. Keď sa z nej vrátite a pes je špinavý, stačí mu len umyť labky a bruško, prípadne ďalšie časti tela vlažnou vodou.

Napadol sneh a chlpáča je nepríjemne cítiť

Mrazivá zima nie je najvhodnejším obdobím, kedy psíka lákať do vane. Využite bielej nádielky a vyčistite psíka snehom. Za takú starostlivosť vám bude vďačný predovšetkým veľký a huňatý pes, ktorému je v zime príjemne. Malé psíky doma zľahka vytrite octovou vodou. Naneste ju na handru a jemne s ňou vytierajte kožuch.

_MG_5583

Kúpať alebo nekúpať šteňa?

Malého hafana by ste nemali kúpať pokiaľ možno vôbec. Ak sa zašpiní a máte pocit, že je kúpeľ potrebný, myslite na nasledujúce rady:

  • Šteňa nesmie prechladnúť, aby neochorelo.
  • Dbajte preto na teplotu miestnosti, dôkladné vysušenie uterákom a zamedzte prievanu.
  • Šteňa by ste nemali ani venčiť ihneď po vykúpaní.
  • Použite šampón pre juniorov. Je šetrný a nedráždi psíkovi kožu. Podobné šampóny sú aj pre dospelých psíkov, ktorí trpia alergiou.

Rada na záver

Nebuďte pred kúpeľom nervózny, pes to vycíti a veľmi mu tým nepridáte. Snažte sa zachovať si chladnú hlavu. Kúpeľ prebehne v pokoji, z vášho psíka bude fešák a na prechádzkach sa za ním otočí každá fena.

PREJST DO E-SHOPU